De Norm Organisatie Support
Blije klanten ontstaan van binnenuit
Alle medewerkers zijn blij dus de klant ook
•
We
hebben
de
bedrijfsnamen
van
al
die
succesvolle
disruptors
al
te
vaak
gehoord
dus
ik
zal
ze
niet
weer
noemen.
De
disruptors
hebben
gemeen
dat
ze
de
laatste
jaren
zijn
opgestart.
Met
als
voorbeeld
de
grote
organisaties
die
vanuit
hun
legacy
en
overhead
verstrikt
zijn
geraakt,
starten
de
disruptors
agile
en
klein.
Ja,
dat
is
dus geen kunst om Tosneller en goedkoper te concurreren.
•
Toch
ligt
het
blijvende
succes
in
iets
anders.
Want
ook
lean
Startups
hebben
volgens
Eric
Ries
in
zijn
nieuwe
boek
‘
The
Startup
Way’’
de
ambitie
om
groot
te
groeien,
met
alle
gevolgen
van
dien.
De
échte
succesfactoren
zijn
beschikbaar
voor
zowel
de
gevestigde
organisaties als de jonge kleine bedrijven.
•
Het gebeurt van binnenuit.
Foto:
curriculumvisions.com
Centrifugaalkracht
Ken
je
dat
nog
van
op
de
ijsbaan
of
schoolplein
dat
je
hand
in
hand
een
sliert maakte en de buitenste een ongelofelijke snelheid maakte?
Dat
is
hetzelfde
principe
als
hoe
kleding
droog
worden
gedraaid
in
de
centrifuge.
De
krachten
ontstaan
van
binnenuit
en
worden
sterker
richting de buitenkant.
Verbinding houden
Toen
ik
in
mijn
carrière
in
de
commerciële
buitendienst
startte
was
ik
vooral
gefocust
op
mijn
klanten.
Collega’s
van
de
back-
en
midoffice
waren
bureaucraten
en
begrepen
niets
van
de
business.
Als
salesman
hield ik business controllers en auditors veilig op afstand.
Nee,
heel
onverstandig
achteraf
zo
heb
ik
geleerd.
Ik
had
ze
moeten
meenemen naar mijn, ónze klanten.
Echte
klantenkracht
ontstaat
van
binnenuit.
Vanuit
de
verste
backoffice
hoek
moet
zicht
zijn
op
en
beleving
bij
de
klant.
Weten
hoe
de
klant
de
diensten, producten en services beleefd.
Haal
klanten
binnen,
laat
ze
hun
verhaal
doen
en
stel
ze
vragen.
Iedere
medewerker
krijgt
een
cadeau
wanneer
een
klant
zijn
waardering
uit
en
vertelt
wat
er
beter
kan.
Het
hele
bedrijf
weet
waar
het
mee
aan
de
slag
kan en moet. De spin-off daarvan in de markt doet verbazen!
Succesfactoren
Onderstaande
zeven
“centrifugaalkrachten”
die
hun
succes
hebben
bewezen
bij
zowel
bestaande
bedrijven
als
succesvolle
startups
en
disruptors:
1
.
Hou
signalen
van
klanten
in
beeld
en
reageer,
blijf
in
contact
en
laat
actie
zien.
Doe
dat
over
alle
(social
media)
kanalen
die
er
zijn.
En
stel
die
kanalen
ook
open
zodat
je
ze
makkelijk
in
beeld
houdt.
Communiceer die signalen via bijv. dagstart binnen het bedrijf.
2
.
Zeg
dank
je
wel
tegen
je
klant!
Hoe
persoonlijker
hoe
beter.
Denk
aan
de
handgeschreven
bedankkaart,
de
uitnodiging
van
de
klant
aan je bedrijf enz.
3
.
Begrijp
dat
je
blije
medewerkers
nodig
hebt
om
blije
klanten
te
maken.
Die
volgorde
in
het
leveren
van
service
en
aandacht
is
dus
écht
relevanter
dan
medewerkers
afbeulen
om
klanten
gelukkig
te
maken!
4
.
Anticipeer
op
de
klantvraag
en
behoefte.
Vanuit
iedere
fase
in
het
koop-
of
service
proces,
denkt
de
medewerker
mee,
welke
behoefte
de
klant
verder
kan
hebben
dan
de
eigenlijke
vraag
de
klant
stelt.
En
de
medewerker
legt
zijn
voorstel
voor
(of
voert
het
zelfs kosteloos al uit voor de klant het heeft kunnen vragen)
5
.
Maak
oprecht
excuses
als
de
levering
niet
helemaal
goed
is
gegaan.
Persoonlijke
excuses
laat
vaak
een
beter
gevoel
bij
de
klant
achter
dan een compensatie in geld.
6
.
Managers
en
directieleden
weet
wat
er
speelt
buiten
de
rapportages
en
vergaderkamer.
Zoals
Taiichi
Ohno
in
Toyota
zijn
managers
coachte
en
hen
in
de
“Ohno
circle”
liet
staan,
een
hele
dag
op
één
plek
midden
op
de
werkvloer
(Gemba)
zodat
ze
zien
en
horen
wat
er
gebeurd.
Dat
geldt
ook
door
de
bestuurders
de
klantbeleving
te
laten
ervaren.
Je
kent
vast
wel
het
TV
programma
‘Undercover
Boss’
op
RTL
Z
waar
de
directeur
een
échte
ervaring
krijgt over zijn eigen bedrijf.
7
.
Voor
het
nemen
van
iedere
managementbeslissing
even
afvragen
welk
effect
dat
voor
de
klant
heeft.
Goed
voorbeeld
hiervan
is
de
‘customer
obsessed’
Jeff
Bezos
van
Amazon.com.
Zijn
Lege-stoel-
methode
in
directievergaderingen
kan
ik
aanbevelen.
Bezos
hield
tijdens
vergaderingen
één
stoel
in
de
vergaderruimte
leeg.
En
vroeg
de
aanwezigen
zich
voor
te
stellen
dat
deze
bezet
was
door
de
meest
kritische
persoon
in
het
bedrijf,
namelijk
de
klant.
Hij
moedigde
alle
aanwezigen
aan
hun
beslissingen
te
nemen
met
de
kritische klant in gedachten.
Alle
medewerkers
in
je
bedrijf
zijn
ook
klant
in
hun
privé
leven.
Alle
medewerkers
komen
iedere
dag
naar
hun
werk
en
hebben
een
goed
gevoel
nodig
om
topprestaties
te
leveren.
Koester
je
klanten
en
maak
eerst je medewerkers blij, dan volgt succes (bijna) vanzelf.